Hartelijk welkom bij de Vrijwilligersacademie Hellevoetsluis.

Voor vrijwilligers van organisaties in Hellevoetsluis zijn er workshops tijdens het Vrijwilligerscafé. In een cursus wordt dieper op de materie ingegaan. Ook kan Centrum Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis een aanbod op maat ontwikkelen en op locatie. Zoals over ARBO, EHBO, verzekeringen, subsidies, werkplannen maken, baliewerk, gidsen enz. In overleg met betrokkenen wordt bekeken hoe de inhoud zal worden samengesteld en gepresenteerd. Op sommige cursussen van Leer & Beleef, de vroegere Volksuniversiteit, krijgen vrijwilligers 50 % korting. Let op aankondigingen in de pers en facebook.

Wil je meedoen, dan kun je gewoon die dag komen: let op de pers. Wil je als vrijwilliger meedoen of heb je vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onderstaand vindt u het cursusaanbod.

 

 

Er komt een DigiTaalhuis in Hellevoetsluis. Het initiatief komt van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Gemeente Hellevoetsluis en Stichting Lezen & Schrijven. Doel van het DigiTaalhuis is om in samenwerking met meerdere organisaties uit Hellevoetsluis een compleet en kwalitatief aanbod neer te zetten voor inwoners die willen werken aan hun basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, digitale vaardigheden en rekenen). We gaan zorgen voor een loket waar mensen zich kunnen melden en waar we ze doorverwijzen naar passend aanbod, we gaan samenwerken en meer verbinding zoeken in het netwerk én we gaan nog meer met vrijwilligers werken. We hopen in 2019 van start te gaan maar nemen in voorbereiding alvast een aantal stappen.
 
Kennismaking en voorlichting
Stichting PUSH is een van de organisaties waar we mee gaan samenwerken. Wij begrijpen dat er ongeveer 20 taalcoaches zijn die namens PUSH al langere tijd ondersteuning bieden aan anderstaligen. We nodigen alle taalcoaches uit voor een bijeenkomst op dinsdag 6 november vanaf 10.30 uur in het Cultuurhuis. De bijeenkomst is bedoeld om kennis te maken en meer te horen over de plannen van het DigiTaalhuis. We zijn benieuwd naar jullie werk en horen graag hoe we jullie vanuit het DigiTaalhuis straks het beste kunnen ondersteunen.

Basistraining
In november starten we een basistraining voor taalvrijwilligers. De training is ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven en wordt gegeven door een professionele taaldocent. De training bestaat uit vier dagdelen en gaat over de algemene achtergronden van de doelgroep en het gebruik van verschillende methodieken en materialen. We stellen de training open voor alle organisaties in Hellevoetsluis die met vrijwilligers werken, dus ook voor jullie.   

Er worden 3 trainingen georganiseerd, je kunt je aanmelden voor de training die het beste uitkomt voor je.
 
Basistraining Hellevoetsluis
Op donderdag 1,8,15 en 22 november van 14.00 tot 17.00 uur in Hellevoetsluis door Margot Bal.  

Basistraining Brielle
Op maandag 29 oktober, 5, 12 en 19 november van 09.00 tot 12.00 uur door Monique van der Laar.  

Basistraining Middelharnis
Op maandag 5, 12, 19 en 26 november van 09.00 tot 12.00 uur in Middelharnis door Ria van Adrichem.
 

Komt het nu niet goed uit maar heb je wel interesse? Geen zorgen want we hebben de intentie om in samenwerking met PUSH een extra training voor alle 20 taalcoaches in te plannen. Kan je niet wachten en wil je je nu al aanmelden voor de trainingen in november? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tijdens je werk als vrijwilliger kom je in aanraking met mensen waarvan je vermoedt dat zij eenzaam zijn. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Is eenzaamheid voor iedereen hetzelfde? Is eenzaamheid te signaleren? En hoe kunnen we eenzaamheid aanpakken? Dat komt aan bod in deze workshop. De workshop wordt gegeven door Wouter den Ouden, voormalig beleidsambtenaar van het ministerie van VWS die zich in die functie al bezig hield met eenzaamheid.

In de workshop wordt informatie gegeven rond het thema eenzaamheid (prevalentie, oorzaken, gevolgen, risicogroepen, signaleren en aanpak), wordt aan de hand van voorbeelden de praktijk van vrijwilligers ingedoken en tijdens een brainstormsessie is er ruimte voor onderlinge uitwisseling.

Het doel van deze interactieve workshop is om inzicht te krijgen in het thema eenzaamheid en van elkaar te leren hoe eenzaamheid als vrijwilliger gesignaleerd en aangepakt kan worden. Dus: kom erbij en leer en praat samen over eenzaamheid!

Datum:                            4 oktober van 13.30 tot 16.30 uur, afsluitend een borrel
Locatie:                          Droogdok Jan Blanken
Doelgroep:                    vrijwilligers die in hun werk te krijgen met mensen die zich eenzaam voelen
Max. aantal personen:  25
Er is maar een beperkt aantal plekken, vol=vol. Bij grote belangstelling zal er bezien worden of er een tweede sessie ingepland wordt.
Sandra Stakel, medewerker van Antes en Stichting Tante Joy wil graag voor professionals en vrijwillig medewerkers een workshop geven over het herkennen van de signalen en problemen van jonge mantelzorgers. Wie heeft hiervoor belangstelling?

Stichting Tante Joy biedt deze kinderen ontspanning, steun en gezelligheid. Dit heeft een positieve invloed op de gezinssituatie. Zij geeft zeer boeiende informatie.

De avond staat gepland op woensdagavond 26 september om 19.30 uur,  Stichting PUSH, Sportlaan 1. Graag spoedige reactie. Kosten: gratis
EHBO Vereniging HELLEVOETSLUIS, Opleiding Eerste Hulp Verlener (EH)               

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:
 • Verstuiking/kneuzing/botbreuken
 • Verband(en) aanleggen
 • Levensbedreigende letsels
 • Reanimatie Volwassenen en Baby-en Kind (sinds januari 2017)
 • Gebruik AED (Automatische Externe Defibrillator)
 • Brandwonden
 • Verslikking          
Dit alles volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis.
Het examen wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator aangewezen door Het Oranje Kruis.
Na het behalen is uw diploma 2 jaar geldig

START 30 oktober 2018
Wij verzorgen deze opleiding op 12 dinsdag avonden van 19.45 uur tot +/- 22.00 uur.

Onze leslocatie: Clubgebouw van Vogelvereniging De Vogelvriend, Schelpenpad 8 te Hellevoetsluis.
De opleiding bedraagt 13 avonden incl. examen. Aantal avonden kan minder worden bij kleine groep deelnemers
(eventueel herexamen is eigen kosten)
Schoolvakanties vrij!

De kosten zijn € 190,00 incl. examen en cursusmateriaal.
vrijwilligers krijgen 25 % korting

Weet dat er veel zorgverzekeraars zijn die vergoedingen geven voor het volgen en of behalen van een EH diploma erkent door Het Oranje Kruis.
Deze cursus is bedoeld voor hen die in het verleden "Nederlands voor anderstaligen - beginners" hebben gevolgd. Wellicht ben je al aan de slag als vrijwilliger en wil je nog beter communiceren. Op een prettige, toegankelijke wijze wordt aandacht besteed aan de vier vaardigheden, te weten: Lezen/ luisteren/ schrijven/ spreekvaardigheid, waarbij de cursist wordt geleid naar eindniveau A2. Er wordt een aantal thema's behandeld, waarmee beginnende cursisten in de praktijk te maken krijgen. Het gaat om alledaagse situaties zoals kennismaken, afspreken, vrije tijd, hobby's gezondheid, onderwijs, je innerlijke en uiterlijke verzorging, boodschappen doen, wonen, reizen, bezoek huisarts en telefoneren. Bij ieder thema wordt de voorkennis geactiveerd en woordenschat zodoende uitgebreid.

De methode waarmee gewerkt wordt: "DE OPMAAT" van uitgeverij Boom Amsterdam staat actueel in de maatschappij! Data: 1,8,15 en 29 oktober; 5,12,19 en 26 november; 3 en 10 december
Bijzonderheden: voor vrijwilligers 50 % korting

 • Startdatum: woensdag 3 oktober 2018
 • Tijd: 19.00 - 20.30 uur
 • Duur: 10 lessen
 • Prijs: € 115,-
 • Voordeel bibliotheekleden: 5 %
 • Docent: P. Sengers
Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Vooral als je vrijwilliger bent wordt het vaak gevraagd. Heel handig, maar juist lastig als je hier weinig ervaring mee hebt. Met de cursus Klik & Tik leer je de eerste stappen van werken met computers en internet. Klik & Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar volgt. Tijdens het deel ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je de mogelijkheden van het internet. Denk aan zoekmachines, websites bekijken, formulieren invullen en downloaden. Het laatste deel heet ‘Samen op het web’. In een veilige, afgeschermde omgeving leer je werken met sociale media, zoals Facebook. Durf jij de uitdaging aan?
Data:
28 augustus
4,11,18 en 25 september
2,9 en 16 oktober
Bijzonderheden: gratis cursus en 50 % korting op het lesboek voor vrijwilligers

 • Startdatum: dinsdag 28 augustus 2018
 • Tijd: 09.30 - 11.30 uur
 • Duur: 8 lessen
 • Prijs: €15,- voor de aanschaf van het lesboek, 50% korting vrijwilligers
Over de kracht van schrijven

De kracht van schrijven is groot. Wie zijn gevoelens van zich af kan schrijven staat stabieler in het leven en ontwikkelt bovendien groter zelfinzicht. Leer jezelf dus aan om meer te schrijven! Waar word je blij van? Wat maakt je juist verdrietig? Of…wat wil je doorgeven aan de volgende generatie? Aan de hand van verschillende creatieve schrijfoefeningen ga je aan de slag. En die schrijfsels? Of je ze nu voor jezelf houdt, of misschien wel gaat uitgeven in een boek; het is ALTIJD waardevol! Ook jouw ervaringen in het vrijwilligerswerk. Want…Wie schrijft, die blijft!

Data:
11 en 18 oktober
1 en 8 november
Bijzonderheden 50 % korting voor vrijwilligers
 • Startdatum: donderdag 11 oktober 2018
 • Tijd: 19.00 - 20.30 uur
 • Hellevoetsluis – Cultuurhuis Nieuwe Veste
 • Duur: 4 lessen
 • Prijs: nog niet bekend
 • Docent: P. Keeman
Vrijwilligerswerk Academie biedt gratis online cursussen voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. De cursussen verlopen via internet, je kunt dus deelnemen waar en wanneer het jou uitkomt!

Met deze gratis online cursus kunnen vrijwilligers het IVA certificaat voor barvrijwilligers behalen. Doe de cursus, maak de toets en je ontvangt het IVA certificaat direct in je mailbox! Leer  hoe jij verantwoord alcohol kunt schenken en start de cursus.
Vrijwilligerswerk Academie biedt gratis online cursussen voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. De cursussen verlopen via internet, je kunt dus deelnemen waar en wanneer het jou uitkomt!

Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvang je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus.
Op 12 oktober start in Hellevoetsluis de cursus De Zorg de Baas voor mensen die zorgen voor een naaste. Alle mantelzorgers op Voorne kunnen hieraan deelnemen. Deze cursus wordt georganiseerd  door MEE Plus Zuid-Hollandse Eilanden . De cursus is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand (een partner, familielid, kind, vriend of vriendin) met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking, hersenletsel, dementie of psychische problemen.

Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar vraagt ook veel tijd en energie. De kans om overbelast te raken is groot. De aandacht en hulpverlening richten zich meestal op de persoon die zorg nodig heeft. In deze cursus staat u als mantelzorger centraal en krijgt u de handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op uw eigen situatie. Tijdens de cursus besteden we aandacht aan onderwerpen zoals: verschillende rollen van u als zorgverlener, evenwicht tussen draagkracht en draaglast en de rol van het netwerk. (H)erkenning van en over uw situatie met anderen praten kan het gevoel van steun vergroten.
Goed zorgen voor de ander, begint bij goed zorgen voor uzelf!

Wanneer:  Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gegeven op vrijdagochtend 12, 19, 26 oktober en 2, 9 en 16 november. Op 18 januari  is er een terugkombijeenkomst.
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur.
Waar:  De cursus vindt plaats in het Cultuurhuis de Nieuwe Veste aan de Opzoomerlaan 106, 3221 AP in Hellevoetsluis.  
(Wilt u deelnemen aan een cursus, maar kunt u bovengenoemde data niet, dan kunnen we in onderling overleg bespreken welke mogelijkheden er in de regio zijn. We bieden ook een cursus aan in Nissewaard, neem hiervoor contact op met het servicebureau van MEE.)

De kosten van de cursus bedragen eenmalig € 10,00 voor het schriftelijk materiaal. Voor aanmelden of vragen, kunt u contact opnemen met MEE Zuid- Hollandse eilanden,  T 0181- 33 35 07
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Aanmelden voor de cursus kan tot 1 oktober a.s.
Een must, ook wanneer je vrijwilligerswerk doet en daarom krijgen vrijwilligers op deze cursus in samenwerking met Leer en Beleef 50% korting. Jullie betalen slechts € 12,50. Wel aangeven waar je vrijwilligerswerk doet.

Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.
    Boodschappen zenden en ontvangen
    Feedback geven
    Schriftelijk, mondeling en telefonisch communiceren
    Lichaamstaal
Datum: interactieve workshops van 2 avonden van 19.00 -21.00 uur op dinsdag 16 en 30 oktober
Kosten: € 12,50

dienstenruilDoel(groep): Voor bewoners in Hellevoetsluis en omstreken. De vrijwillige gastvrouwen schenken graag een kopje koffie voor je in en geven informatie. Regelmatig is er een speciaal thema, zoals plantenruil, verzorging enz.

 

Lees meer: Fijn je te zien terras

afbeelding cursusCursus doel(groep): Een verkort programma voor vrijwilligers van verenigingen en organisaties.

 Lees meer: EHBO diploma met korting voor vrijwilligers

(c) 2013, gemaakt door Walter van Maanen