Zonnetje voor Bert van Kleij

zonnetje Bert van KleijIn theater Twee hondjes werd dinsdag 18 december Bert van Kleij, als vrijwilliger actief achter de knoppen en schuiven van het theater, in het zonnetje gezet. Het zonnetje is een kleine broche gemaakt door kunstenaar Francine Bisscheroux en wordt maandelijks uitgereikt aan een actieve vrijwilliger die zich achter de schermen inzet in het brede vrijwilligersleven in Hellevoetsluis. Het idee van het zonnetje is afkomstig van opbouwwerk PUSH, het Centrum voor Vrijwilligerswerk en de redactie van Kijk op de Wijk.

Bert van Kleij werkt nu al bijna tien jaar als vrijwilliger. Hij zorgt voor de techniek, het licht en geluid en gezamenlijk met zijn trouwe partner Douwe regelt hij alles van theateropbouw, reparatie van toiletten en dergelijke. Het theater Twee Hondjes is ontstaan uit het vrijwilligerswerk. Sinds de start van het theater in de Veste behoort Bert tot één van de trouwe vrijwillige medewerkers. Johan Veenstra, de directeur van theater Twee Hondjes, heeft Bert tien jaar geleden in het winkelcentrum gevraagd voor het theater dat toen in de startblokken stond. Bert was ook een van de eerste klanten van het centrum voor vrijwilligerswerk dat in die tijd net van de grond kwam. Bert wordt zeer binnenkort 71 jaar en woont nu al vanaf 1980 in Hellevoetsluis. Hij is getrouwd, heeft een dochter en is opa van een kleinkind. Hij heeft zijn langste tijd in Rotterdam- zuid doorgebracht. Het begon volgens Bert allemaal rond 1969 met de operette, waar hij zong en het licht bediende in de grote schouwburg op Zuid, het huidige Zuid Plein Theater. Daar leerde hij in zijn vrije tijd als amateur de kneepjes van het vak en heeft daar carrière gemaakt van betaalde lichtmeester voor een periode van vijf jaar. Bert ontmoette daar de grote jongens van het theater. Hij heeft meegewerkt aan de televisieopname van Toon Manders. Maar ook bij een klein theater als de Twee Hondjes is de afstand tussen de artiest en de techniek erg klein. Zo zit je gezellig te praten met Joep van ‘t Hek, Joke Bruis en Freek de jonge over vroeger en nu”, beaamt Bert.

 

Een theater zonder licht en geluidsmensen is volgens Bert ondenkbaar. “De bezoeker heeft vaak geen idee wat voor voorbereidingen er nodig zijn om een leuke theatervoorstelling neer te zetten.” Ondanks het feit dat Bert bij diverse bedrijven gewerkt heeft, blijft zijn hart kloppen voor het theater. “Het zit in je bloed.” Vol trots vertelt hij dat zijn neef nu de knoppen bedient in het Luxor Theater.

Operette zingen is ook een van zijn favorieten. In Hellevoetsluis heeft hij twaalf en half jaar meegezongen bij het operette amateurgezelschap Ventura dat helaas niet meer bestaat. Vorig jaar stond hij spontaan mee te zingen op een openluchtpodium in Maastricht.

Bert vertelt dat zijn vrouw hem na 45 jaar huwelijk nog steeds dubbel en dwars ondersteunt, want het werk in het theater gaat regelmatig door tot in de late uurtjes. Als vrijwilliger hoopt hij nog jaren het geluid en licht van de Twee Hondjes te kunnen doen. Als er jongeren zijn die ook geïnteresseerd zijn om als vrijwilliger mee te willen helpen achter de schermen van het theater, kunnen altijd bij de Twee Hondjes aankloppen.

(c) 2019, gemaakt door Walter van Maanen