Zonnetje Henk Brongers

zonnetje Henk BrongersOp donderdag 18 april werd Henk Brongers, vrijwilliger en voorzitter bij tafeltennisvereniging Hellevoets Effect verrast met het Zonnetje in Hellevoetsluis. Dit zonnetje is een speld die uitgereikt wordt aan vrijwilligers in Hellevoetsluis die veel werk verrichten. Het is een initiatief van centrum vrijwilligerswerk en opbouwwerk PUSH.

 

42 jaar in de nationale en internationale tennissport

Henk is 68 jaar, getrouwd en heeft twee zoons en een dochter. Hij is opgegroeid in het Drentse Emmen. Hij was procesoperator bij een oliemaatschappij waar ook de liefde voor de tafeltennissport begon. In de kantine stond een tafeltennistafel waar hij zijn eerste competities speelde en in contact kwam met de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) omstreeks 1971. Daar begon zijn vrijwilligerscarrière als officiële scheidsrechter op nationaal niveau. Vijfendertig jaar geleden verhuisde hij naar Hellevoetsluis om in de Botlek te gaan werken. Als scheidsrechter kwam hij in contact met de nationale tafeltennistop, zoals Bettinne Vriesekoop en

Paul Haldan. Henk was betrokken bij diverse nationale tafeltennisevenementen, zoals landelijke Kerstland toernooien met honderd tafeltennistafels in de Rotterdamse Ahoy en de Paralympics in 1980 in Arnhem.

Van 1979 tot 1989 was hij betrokken bij de commissie stimulering tafeltennisactiviteiten op de Zuid-Hollandse eilanden. Alle tafeltennisverenigingen op deze eilanden zijn door zijn inzet tot stand gekomen. In 1986 stapte hij in het internationale scheidsrechtersavontuur. Henk is zo in veel landen geweest bij internationale tafeltenniswedstrijden. De Olympische spelen in 1992 van Barcelona, Wit Rusland en het Arabische staatje Qata zijn echte hoogtepunten in zijn scheidsrechterscarrière. Sinds 2004 is Henk geclassificeerd tot één van de 200 scheidsrechter in de wereldtop Blue Badge. In Nederland zijn met Henk nog negen scheidsrechters in deze top actief.

In 1987 is hij lid geworden van Hellevoets Effect en sinds 2011 is hij voorzitter. Dit jaar gaat Henk na 25 jaar stoppen met het penningmeesterschap voor de scheidsrechterscommissie NTTB. Maar als scheidsrechter blijft hij wel op een laag pitje actief. Zijn belangrijkste missie is nu om de Hellevoetse tafeltennisvereniging een nieuwe impuls te geven. Hiervoor heeft hij grote plannen voor een buurttafeltennistoernooi met de burendag, actief meedoen aan het nieuwe seniorenevenement op 5 oktober en een groot recreatietoernooi in november. Nu hij met pensioen is, heeft hij meer tijd om zijn energie in te stoppen. Maar deze geweldige scheidsrechterscarrière is alleen mogelijk geweest door de steun en toeverlaat van zijn vrouw Lucina. Henk hoopt nog jaren te kunnen tafeltennissen, want het is goed voor het reactievermogen, concentratie en je blijft fit.

Informatie over Hellevoets Effect:

G.S. Brinkman
Sterkenburglaan 2, Hellevoetsluis
telefoon (0181) 325 277
e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(c) 2019, gemaakt door Walter van Maanen