In het zonnetje: Sam Suykerbuyk

Sam SuykerbuykEen verbaasder gezicht dan dat van Sam is haast nog nooit gezien bij de uitreiking van Het Zonnetje.


Een nep-afspraak was gemaakt door Hennie Wiersma, projectleider Centrum Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis/PUSH, dus zij werd verwacht maar de één na de andere relatie van Sam kwam in De Halte, het restaurant van Streekverpleegtehuis De Plantage, binnen waardoor hij wel voelde dat er iets aan de hand was.

Het kwartje viel toen er aangekondigd werd dat hij in Het Zonnetje gezet werd.


Aandachtig luisterde hij naar de redenen waarom...want voor iemand die zoveel vrijwilligerswerk doet als hij doet is het verbazingwekkend dat hij al niet jaren geleden in het Zonnetje gezet is. Vrijdag de 14de februari, toevallig op Valentijnsdag, was het dan zover. De verschillende organisaties waar hij voor werkt hebben de handen ineengeslagen, zich het hoofd gebroken, elkaar niet voor de voeten gelopen, hun beste beentje voorgezet en zijn met vereende krachten tot de zowat eindeloze lijst van taken gekomen die hij op de schouders heeft genomen.

Zo ondersteunt hij een aantal jaren Hennie bij de voorlichtingslessen over maatschappelijke stage op scholengemeenschap Jacob van Liesveldt te Hellevoetsluis waar hij jongeren aan het denken heeft gezet want het betekent niet dat je met een zware handicap niets kan.Sam is heel slim en kan over alles meepraten, mensen opzoeken en uitgaan. Hetgeen drempelverlagend werkt maar wat slechts weinigen verwachten. Dat hij veel indruk heeft gemaakt werd het 2de jaar duidelijk toen hij in de gangen werd begroet met de woorden:"Hoi Sam".


Daarnaast helpt hij op de woensdagmiddag bij groep 7 en 8 in BRAVO. Bij de jongereninloop in het Dijckhuis te Vierpolders op maandag en vrijdag alsook te Geervliet op vrijdagavond. Hij verricht een aantal losse activiteiten maar zijn aanwezigheid is vooral hard nodig als gesprekspartner en om de verantwoording te dragen.


In De Plantage laat hij zich ook niet onbetuigd want hij assisteert bij open dagen, fairs en bij het stembureau om donateurs te werven voor de Stichting Vrienden van de Plantage en tegelijkertijd probeert hij nieuwe vrijwilligers binnen te halen. Soms gaat hij bovendien mee als er elders een fair is.  Sam is een gecertificeerd verkeersregelaar en in die functie gaat hij mee bij de avondvierdaagse en als er een wandeling met een grote groep is.


De Cliëntenraad kan op hem rekenen om zijn mondje te roeren en zo op te komen voor zijn medebewoners.


Nog vindt Sam dat hij vrije tijd over heeft en stelt hij zich beschikbaar om binnenkort de website van Speelstad, het jaarlijkse evenement voor kinderen in de grote vakantie, te gaan onderhouden en wil hij toezicht houden bij de ingang van De Plantage om de in- en uitgaande personen na 17.00 uur, als de receptie gesloten is met raad en daad bij te staan.


Voor al die activiteiten ontving hij veel bewondering van iedereen en kreeg hij van het Centrum Vrijwilligerswerk een bloemetje, een certificaat en een cadeaubon uitgereikt door Elly Roos.
Ook Hennie Wiersma spelde Sam nog een mooi zonnetje op en werd Sam door de andere aanwezigen nog extra in de bloemetjes gezet.


Kijk voor meer foto's hier

(c) 2019, gemaakt door Walter van Maanen